Dansles ballroom

Stijldansen is onder te verdelen onder twee categorieën: ballroom en Latijns-Amerikaanse dansen. Deze twee categorieën hebben dan ook veel gelijkenissen. Ballroom is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten stijldansen. Standaard gaat dit om de (slow) foxtrot, quickstep, tango, Engelse wals en Weens wals. Lees hieronder de kenmerken van de soorten internationale ballroomdansen.

De oorsprong van ballroom

Ballroom is ontstaan in de 16e eeuw. Hofdansen waren in Frankrijk populair. In grote balzalen werd er veel gedanst. Vanuit deze veredelde volksdansen is eerst het klassieke ballet ontstaan. Onder het bewind van koning Lodewijk ging er extra veel aandacht uit naar de kunst van het dansen. De mannen droegen nette pakken en tijdens het dansen droegen vrouwen imposante jurken en korsetten. Vanwege de strakke korsetten was de bewegingsvrijheid beperkt. De dansen oogden hierdoor vrij stijfjes en statig. Het ballroomdansen nam rond 1900 pas een vlucht. In Frankrijk werden er voor het eerst danswedstrijden gehouden. Ook ging er meer aandacht uit naar de technische kant van de danspassen en de figuren die je tijdens het stijldansen maakte. Dansleraar Alex Moore legde dit in 1948 vast in zijn invloedrijke boek over ‘The Ballroom Technique’. Dit boek is jarenlang gebruikt als naslagwerk voor het moderne ballroomdansen.

De verschillende stijlen bij ballroomdansen

(Slow) foxtrot

De foxtrot is een dans die vanaf WO II aan populariteit won. Kenmerkend aan de foxtrot zijn de vrij simpele stapjes. Langzame en snelle stappen wisselen elkaar hierbij af. De timing van het voetenwerk is vaak: ‘langzaam, langzaam, snel, snel’ of ‘langzaam, snel, snel’. Deze soepele dans wordt typisch gedanst op swing-stijl en big-band-achtige muziek. Vanaf 1924 ontstond ook de variatie ‘slow foxtrot’, ook wel beter bekend als de ‘slowfox’. Men is langzamer gaan spelen en het dansritme is daar toen op aangepast. De standaard foxtrot heeft een vierkwartsmaat.

Quickstep

De naam ‘quickstep’ geeft het eigenlijk al weg: de quickstep is een dans met een vloeiend en vlot karakter. De foxtrotmuziek werd eigenlijk te snel gespeeld. Bij het dansen kwam men al snel in de problemen met de danspassen. Vanaf 1924 werd toen de quickstep geïntroduceerd. De dans is simpel, levendig, gezellig en sociaal. Om deze reden is de quickstep dan ook erg populair bij bruiloften. Een bekend voorbeeld van quickstep-muziek is het lied van Olivia Newton John – You’re the One That I Want.

Tango

De tango is van oorsprong aan Argentijnse dans die rond 1880 is ontstaan. De tango werd onder andere beoefend in bars bij havens, om klanten te vermaken met muziek en dans. Alhoewel de naam ‘tango’ Latijns-Amerikaans in de oren klinkt, wordt de tango tegenwoordig toch geschaard onder de categorie ballroomdansen. Karakteristiek voor de tango zijn de afwisselende slows en quicks en de sensuele, strakke lijnen. De ballroomtango heeft, ten opzichte van de Argentijnse tango, een iets minder sensueel karakter. De tango werkt met een tweekwarts maat (2 tellen per maat).

Engelse wals

Een Engelse wals staat ook wel beter bekend als de Langzame Wals. Deze dansstijl is ontstaan uit de Boston: een dans die vanaf 1874 zijn intrede deed in Amerika. De Engelse wals is, net als alle andere ballroomdansen, een progessieve dans. Dit betekent dat je je constant verplaatst. Het is een rustige dans met een driekwartsmaat (3 tellen per maat).

Weense wals

Bij de Weense wals verplaats je je alleen rechtsom of linksom óf op de plaats. Je maakt hierbij dus een linkse draai, een rechtse draai en/of een spindraai. De wals is oorspronkelijk in Duitsland ontstaan, in de 12e eeuw. In de 18e eeuw heeft walscomponist Johann Strauss wel meer dan 300 muziekwerken geschreven. De naam ‘wals’ werden vanaf dat moment omgedoopt tot de ‘Weense wals’ aangezien zijn walsmelodie toonaangevend werd in de wereld van de wals. Er wordt bij een Weense wals gedanst in een vrij snelle driekwartsmaat.

Danshouding bij ballroom

Bij ballroomdansen dans je in paren: dicht tegen elkaar aan of anders op een kleine afstand van elkaar. Je dans in de regel tegen de klok in en je verplaatst je door de zaal.

Het paar staat tegenover elkaar en de houding is hierbij strak en rechtop. De rechterdijen staan tegen elkaar aan. Hierna ‘loopt’ het paar gezamenlijk naar voren of naar achteren, vanuit de dijbeweging. De persoon die naar voren beweegt geeft hiermee het tempo aan.

De rechterarm van de man vormen als het ware een stevig kader om de vrouw: deze rechterhand komt dan op het schouderblad van de vrouw te liggen, onder haar oksel.

Dansschool voor ballroom

Ben je op zoek naar een dansles waarin elementen van klassiek ballet voorkomen en waarbij je je door de ruimte verplaatst? Dan zou ballroom dancing eens goed bij jou kunnen passen. Ballroomdansen is geschikt voor jong en oud. Dit artikel bewijst maar weer dat je eigenlijk nooit te oud bent om te dansen. Ook laat onderzoek zien dat lichaamsbeweging goed voor het brein is. Je hoeft geen ballet te kunnen of voorkennis te hebben. De dansschool leert jou de fijne kneepjes van het stijldansen.

Voor ieder niveau zijn er danslessen te vinden. Vind de beste dansschool bij jou in de buurt. Jij leert in een gezellige omgeving en samen met anderen hoe je kan ballroomdansen. Breng de lokale dansschool eens een bezoekje. Voor je het weet heb jij de technieken van de (slow) foxtrot, quickstep, tango, Engelse  wals of Weens wals zo onder de knie. Ga voor een swingende dans of kies juist voor een langzame, gracieuze dans. De correcte danshouding, figuren en voettechniek? Leer het allemaal bij een ballroom-dansschool bij jou in de omgeving!