Dansles jazz

Jazzdance wordt ook wel beter aangeduid als jazzballet of jazzdans. Jazzdans heeft veel weg van klassiek ballet, maar verwerkt in haar dans ook nog elementen uit de rock- en hiphopcultuur. Jazzdans is ten opzichte van klassiek ballet dan ook een stuk losser. Deze dansstijl is een mengeling van Afro-Amerikaanse en Euro-Amerikaanse dansstijlen. Tegen zie je jazzdance voornamelijk terug in musicaltheaters, op televisie en in films.

Hoe is jazz-dans ontstaan?

Jazzdance is oorspronkelijk ontstaan in West-Afrika. Jazzmuziek vertelt eigenlijk het verhaal van de strijd tegen onderdrukking. De dans is in West-Afrika altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de cultuur. In de 15e eeuw kwamen Afrikaanse slaven aan in Amerika. Het was daar toen verboden om hun religie, maar ook om hun eigen muziek uit te oefenen. Dans was echter nog wel mogelijk. Aangezien muziek verboden was, werd het ritme van de muziek met de handen en voeten gemaakt (clapping en stamping). Jazzdans werd ook gekenmerkt door polyritmiek. Dit uitte zich in de isolaties van het lichaam. Verschillende lichaamsdelen bewogen dan elk in een ander ritme. Jazzdans is oorspronkelijk dus een slavendans.

Vóór 1910 werd er vaak gedanst op klassieke muziek, maar rond 1910 kwam daar verandering in: jazzmuziek werd populair in Amerika. De zwarte bevolking daar danste graag op de swingende muziek. In de jaren 30 en 40 brak het tijdperk van de moderne jazz pas echt aan. De Afro-Amerikaanse dans vermengde zich steeds meer de moderne dans en het ballet. Balzalen met bigbands voerden de boventoon en het swingtijdperk (in de jaren 30 en 40) was aangebroken.

Populariteit van jazz

Dansmakers zorgden ervoor dat jazz een vlucht nam. Jazz werd een populaire toneeldans. In Broadway-musicals en bij muzikale komedies kwam de dansstijl jazz veelvuldig terug. In de moderne dans, maar ook in de filmchoreografie vond je dan ook steeds vaker elementen van jazzdance terug. Je kan dus eigenlijk stellen dat ‘het podium’ jazz populair heeft gemaakt onder de sociale dansen. Het verzorgde voor entertainment, verbinding en het zag er ook nog eens gracieus uit. Geen wonder dat jazz het zo goed deed (en doet) in theaters en in films!

De media heeft een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van jazz. Via de radio en op televisie werd er veel gesproken over jazz. Zo won de dansstijl al snel aan populariteit. Tegen het eind van de 20ste eeuw versmolt ballet met jazz. Deze combinatie van klassieke dansstijlen is op de dag van vandaag nog steeds populair. Zo vind je nog veel dansgroepen in de wereld die jazzdance met een vleugje ballet uitvoeren. Les Ballets Jazz uit Canada is hier een voorbeeld van.

Hedendaagse jazz neemt tegenwoordig meer de vorm aan van commerciële jazz. Deze dansvorm, die vanaf de jaren 80 in opkomst was, zie je nu veel terug op danswedstrijden. Elementen van hiphop, popmuziek, latin en jazz vermengden zich. De muziek werd als gevolg hiervan wat ‘hipper’ om op te dansen. Commerciële jazz zie je weleens terugkomen in de video’s van topartiesten Paula Abdul en Janet Jackson.

Hoe dans je op jazzmuziek?

Dansen op jazzmuziek kan individueel of gezamenlijk. Je maakt bij jazzdans geïsoleerde bewegingen met je hoofd, schouders en bekken. De bewegingen zijn voorwaarts of op de plaats. Je benen houd je hierbij lichtelijk gebogen. De houding bij jazz is rechtop en de structuur bij jazz is ook gelijkend aan ballet. Choreografie wordt afgewisseld met sprongen en hoge kicks. Jazzdans is wat losser ten opzichte van het klassieke ballet. Het is een echte showdans! Ben je benieuwd naar hoe je danst op jazz? Bekijk dan ook eens deze wiki over jazz dance.

Kenmerkende jazzbewegingen zijn de ‘jazz hands’ en de ‘jazz walk’. Wie heeft de jazz hands nou niet gezien in musicals en bij theatervoorstellingen? Bij jazz hands zijn je handen in de basispositie open. De handpalmen richt je naar voren en de vingers zijn hierbij gespreid. Door je handen te schudden en de vingers te bewegingen creëer je de beroemde jazz hands.

Heb je wel genoeg gelezen en heb je nu eigenlijk wel zin gekregen om thuis wat jazz-danspassen te oefenen? Bekijk dan eens deze speellijst: ‘Jazz Dance Moves for Beginners.’

Dansschool voor jazz

Bij de dansstijl jazz zie je dus veel kenmerken van de klassiek en moderne dans terugkomen. Het is een swingende dansvorm. Wil je jazzlessen volgen bij een dansschool? Gewoon doen! Jazz is een dynamische dans waarbij je de grote ruimte al snel vult met je verplaatsingen. De choreografie in combinatie met jouw improvisaties zorgen ervoor dat jij je dansexpressie kwijt kan. Expressief en heerlijk theatraal!

Vind een dansschool bij jou in de buurt en voor je het weet dans jij op de meest jazzy tunes. Dansscholen bieden vaak jazz aan voor beginners en gevorderden. Zo vind je zeker de dansles die bij jou past. Doe bijvoorbeeld mee met modern jazz, workout jazz of een andere leuke jazzy dansles. Get jazzy with it!