Dansles breakdance

Breakdance staat ook wel beter bekend als breaking of bboying. De stoere dans is met name populair omdat je bij het breakdancen je eigen choreografie bepaalt. Ook worden er veel elementen uit de gymnastiek en acrobatiek gebruikt. De technieken pas je toe in je eigen stijl, in een volgorde naar keuze. Je improviseert dus veel. De nadruk ligt met name op de strakke uitvoering van de beweging en verder ook op je creativiteit, energie en een gevoel voor humor.

De oorsprong van breakdance

Breakdance is een acrobatische dansstijl die eind 1970 is ontstaan. In de getto’s in New York waren er vaak draaitafels waarop mensen hiphop- en r&b-nummers begonnen te mixen. De uitvinding van de ghettoblaster zorgde ervoor dat mensen overal konden dansen. Straatdansers bewogen zich dan voort met ‘schokkende’ bewegingen. Breakdancing wordt ook wel ‘bboying’ genoemd. Dit woord is afkomstig van het Afrikaanse woord ‘boioing’, wat vrij vertaald kan worden naar ‘springen’. Immigranten uit allerlei delen van de wereld namen hun eigen ritme en dansstijlen mee en zo is breakdance langzamerhand ontstaan.

James Brown wordt gezien als de grondlegger van breakdance. Zijn eigen ontwikkelde manier van dansen noemde hij ‘the Good Foot’. De dans zit vol energie en acrobatische kunsten waarbij je je op de grond laat vallen en vervolgens weer opspringt. In de achterstandswijken werd breakdance vaak gebruikt door leden van bendes. In plaats van met elkaar op de vuist te gaan, kozen ze ervoor om elkaar uit te dagen bij breakdance battles. Bij zo’n schijngevecht probeer je de ander te overtreffen; door de ander te imponeren met je gymnastische dansmoves.

Populariteit van breakdance

De media heeft een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van breakdancing. Filmster Bruce Lee maakte in een van zijn kungfufilms gebruik van een beweging waarbij hij na het vallen snel opstaat. In de bboy-cultuur is deze beweging overgenomen en tegenwoordig kennen we ‘m dan ook als de windmill. Deze beweging voer je uit door op een arm te steunen. Vanuit buikpositie rol je naar je rug. Hierbij houd je je benen wijd en duw je jezelf weer naar de oorspronkelijke positie.

Eind jaren 80 bereikte breakdance een nog groter publiek. Grote artiesten, zoals Michael Jackson, bedachten hun eigen breakdance moves. Zo wordt Michael Jackson gezien als de uitvinder van de bekende moonwalk. Bij deze beweging schuif je met je voeten naar achteren. Wanneer je je voetzool optilt, dan lijkt het net alsof je naar achteren zweeft. De moonwalk was een sensationele move die breed werd uitgelicht in de media. Het won dan ook snel aan populariteit onder de jeugd.

Breakdance is inmiddels een zeer populaire sport geworden. In Nederland, maar ook internationaal, worden er jaarlijks meerdere grote breakdance-kampioenschappen gehouden. Battle of the Year (BOTY) is een bekende naam in deze wereld. BOTY wordt bestempeld als de ‘World Cup’ als het gaat om breakdancing. In 2024 vinden zelfs de eerste Olympische Zomerspelen voor breakdancing plaats. Wil je er meer over lezen? Bekijk dan eens het artikel ‘Dit is waarom breakdance vanaf 2024 een olympische sport is.

Kenmerken van breakdance

Breakdance is een dynamische dans waarbij voetenwerk, draaiende bewegingen (al dan niet op je hoofd) en bewegingen met je armen en benen elkaar in een snel tempo afwisselen. Op het ritme van de muziek zie je steeds 4 soorten moves terugkomen:

De six step, turtle, headspin, swipe en flare zijn een paar bekende moves die je vrijwel bij iedere breakdance-les terug ziet komen. Wil je een ander echt imponeren? Met een powermove maak je gebruik van grote kracht in je bovenlichaam, maar ook van je lenigheid. Bij een powermove is het niet ongebruikelijk dat je kort enkel op een vinger of op je hoofd leunt, terwijl je onderlichaam zich dus boven je bevindt. Wil je meer te weten komen over de bekendere breakdance moves? Bekijk dan het artikel ’25 craziest breakdance moves.

Veel bewegingen zijn ontstaan uit de wereld van de gymnastiek en kungfu. Elementen uit deze sporten zie je dan ook in enige mate terugkomen in breakdancing. Breakdance doe je individueel waarbij de andere breakdancers in een kring om je heen staan. Je maakt gebruik van draaibewegingen en hierbij steun je onder andere op je hoofd, schouders of armen. In een battle daag je elkaar uit en toon je je beste breakdance moves aan de ander. Onmogelijk uitziende bewegingen, slingerende bewegingen in de lucht en indrukwekkend voetenwerk op de grond wisselen elkaar af.

Dansschool voor breakdance

Deins je niet terug voor een uitdagende breakdance battle en wil jij de coolste moves oefenen? Dan is breakdance-les wat je zoekt. Bij breakdance wissel je acrobatiek, relaxt dansen, popping, locking en electric boogie met elkaar af. De ideale mix tussen muzikaliteit, eigen inbreng en persoonlijkheid!

Volg ook danslessen breakdance bij een dansschool bij jou in de buurt. In een groepje oefen je de breakdance moves onder het genot van hiphop-, rap- en r&b-deuntjes. Een dansschool voor breakdance neemt je mee in de wereld van de standaard moves. Ook leer je hoe je improviseert op de breakbeats. Tijdens het breakdancen kan jij je creativiteit lekker kwijt. Maak de b-boy of b-girl in je los bij een dansschool in jouw omgeving!