Dansles buikdans

De buikdans is een oriëntaalse dans. Bij deze dans met soepele en slangachtige bewegingen draait het echter meer dan alleen maar om de buik. Verschillende delen van het lichaam beweeg je onafhankelijk van elkaar. Je isoleert dus bijvoorbeeld je hoofd, schouders en/of heupen. Er zijn verschillende stijlen buikdans. Zo heb je onder andere de fusion bellydance, Indiase Bollywood-dans of de flamenco.

De oorsprong van het buikdansen

Waar buikdansen precies is ontstaan, dat is niet met 100% zekerheid te achterhalen. De cultuur in India, Afrika, het Midden-Oosten en Verre Oosten zijn wel van grote invloed geweest op het ontstaan van de buikdans. Ook weten we dat het een van de oudste dansen is die er op de wereld bestaat.

Er wordt nog vaak gedacht dat buikdansen een dans is om mannen de verleiden. Dit is echter niet correct en de dans heeft dan ook zeker geen erotische achtergrond. Buikdans was vroeger vooral een ode aan de natuur, maar ook aan de vruchtbaarheid van de vrouw. Er gaan ook geruchten rond dat buikdansen oorspronkelijk werd ingezet als voorbereiding op een bevalling. Het zou de heupen losmaken en helpen bij de bekkenstabiliteit.

In de 19e en 20ste eeuw kwam de westerse wereld in aanraking met het buikdansen. Deze westerlingen hebben de dans toen ‘buikdans’ of ‘bellydance’ genoemd; met name omdat de bewegingen met buik zo prominent aanwezig waren.

Voor wie is buikdansen geschikt?

Buikdansen is goed voor je lichaam. Het maak je soepel, verbetert je conditie, vermindert stress en verstevigt je spieren. Het is een dans die voornamelijk door vrouwen wordt uitgeoefend. Mannen zijn echter ook zeker welkom tijdens danslessen in buikdansen. Er zit geen leeftijdsbeperking op, dus jong en oud kunnen allemaal leren buikdansen. Leuk weetje: in 2017 werd een Nederlandse tiener (14 jaar oud) zelfs wereldkampioene buikdansen. In dit artikel over de Bergse Roos Kuijpers lees je er meer over. Buikdansen is verder mogelijk voor elk figuur. Je hoeft dus absoluut geen perfect figuur te hebben om mee te doen. Buikdansen is goed voor je coördinatie en je kan ermee werken aan de vorm van je lijf. Bij het buikdansen worden er vaak accessoires gebruikt. Denk hierbij aan een sjaal, kostuum, rokje met rinkelende muntjes, stok, waaier en/of sluier. Lijkt het je leuk om je gebruik te maken van sierlijke accessoires in combinatie met vrolijke Arabische ritmes? Dan is buikdansen misschien wel wat je zoekt. Buikdans is een gracieuze en betoverende dans. Om deze reden worden er dan ook geregeld buikdanseressen ingehuurd voor optredens en feesten. De entertainmentwaarde ligt namelijk hoog bij het buikdansen! Wist je dat buikdansen ook wordt aangeraden door fysiotherapeuten? Met buikdans houd je niet alleen je lichaam soepel en fit. Je verbetert er ook de bekkeninstabiliteit mee én je verhelpt er nek- en rugproblemen mee. Buikdansen kan je beoefenen tijdens en na de zwangerschap en het wordt ook wel aangeraden na een blessure. Door de grote combinatie aan bewegingen herstelt je lichaam na een blessure nog wat sneller.

Is buikdansen moeilijk?

Buikdansen ziet er op het eerste gezicht vrij ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het een relatief makkelijke dans. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de mate van begeleiding die je krijgt en hoe ontspannen je zelf bent. Als je lichaam meer ontspannen is en je minder stijfjes bent, dan krijg je de technieken sneller onder de knie.

Door de isolatietechnieken te blijven oefenen merk je dat je meer controle krijgt over je spieren. Het is compleet normaal dat je hier even wat tijd voor nodig hebt. Oefening baart kunst! Buikdans is eigenlijk een echte spierdans. Met buikdansen leer je jezelf feitelijk een nieuwe manier van bewegen aan. Als je vaak genoeg oefent, dan komt de klik vanzelf. Door bewegingen herhaaldelijk te oefenen, oefen je je muscle memory. In het begin moet je nog intensief nadenken over hoe je de buikdans uitvoert, maar na een tijdje dans je op de automatische piloot.

Tijdens het buikdansen combineer je geïsoleerde lichaamsbewegingen op de maat van de muziek. Heb je geen of weinig gevoel voor ritme en wil je snel beter worden? Dan kan je thuis nog altijd oefenen. Je bent nooit te laat om te starten met buikdansen. Bekijk eventueel deze tips om een vliegende start te maken.

Een bekende basisbeweging in de wereld van het buikdansen is de shimmy. Bij deze trillende beweging beweeg je je heupen, billen en buik. Je kan de shimmy natuurlijk leren met een videotutorial op YouTube. Voor het meest effectieve resultaat kan je het beste op zoek gaan naar een dansschool in de buurt. Een ervaren buikdanslerares zorgt ervoor dat je persoonlijke begeleiding krijgt. Precies wat jij nodig hebt om de (in het begin lastige) technieken goed onder de knie te krijgen.

Dansschool voor buikdansen

Lijkt bellydancing jou wel wat? Of ben je telkens mateloos geïnteresseerd in de dansen die Bollywood-actrices op tv uitvoeren? Dan is buikdansen wat je zoekt. Ga op zoek naar een dansschool bij jou in de buurt en maak de Shakira in je los. Tijdens het buikdansen leer je nieuwe vriendinnen kennen; gezellig met vrouwen onder elkaar. En niet geheel onbelangrijk: door het buikdansen krijg je een extra dosis zelfvertrouwen. Deze oriëntaalse dans is sierlijk, betoverend en een tikkeltje sensueel.

Als je van jezelf niet zulke losse heupen hebt, dan zorgen de opzwepende deuntjes er wel voor. Een goede dansschool voor buikdansen zorgt ervoor dat je je nóg vrouwelijker voelt. Uitleg, nadoen, met elkaar dansen, improviseren en choreografie horen er allemaal bij. Geïnteresseerd in leuke buikdanslessen? Vind dan snel een dansschool bij jou in de buurt en begin vandaag nog met buikdansen!