Dansles stijldans

Stijldans is een verzamelnaam voor verschillende ballroomdansen en Latijns-Amerikaanse dansen. De stijldansen dans je in paren en volgens vrij strakke regels. Afhankelijk van de dansstijl dans je op een serie van danspassen en/of bewegingen. De man stuurt zijn vrouwelijke danspartner aan. De man bepaalt dus welke dansfiguren de vrouw maakt.

De oorsprong van stijldans

Stijldans is op te splitsen in twee categorieën: ballroom en Latijns-Amerikaans. Ballroom is in Europa tot bloei gekomen en de Latijns-Amerikaanse dansen zijn ontstaan in onder andere Cuba en Argentinië.

De geschiedenis van ballroom

Vanaf circa 1600 werd het stijldansen in Europa geïntroduceerd. In de middeleeuwen waren volksdansen populair. Men begon in paren te dansen en de eerste vermelding hiervan was aan het begin van de 15e eeuw (Italië). Tegelijkertijd was ballroom in Frankrijk flink in opkomst. In de 16e eeuw waren hofdansen in Frankrijk populair. Men danste hun veredelde volksdansen in grote balzalen.

Onder leiding van koning Lodewijk ging er extra veel aandacht uit naar de kunst van het dansen. Ook werd er ineens extra veel gelet op de kleding die men droeg bij het dansen. De vrouwen droegen traditioneel gezien strakke korsetten. De mannen droege nette pakken. Vanwege de strakke kleding van de vrouwen was de bewegingsvrijheid beperkt. Het statische karakter van de stijldans is dan ook het gevolg van de kledingkeuze uit die tijd. Rond 1900 werden er voor het eerst officiële danswedstrijden gehouden.

Dansleraar Alex Moore legde de techniek van de danspassen en -figuren vast in zijn boek The Ballroom Technique (1948). Dit boek wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt als naslagwerk voor het moderne ballroomdansen.

De geschiedenis van Latijns-Amerikaanse dansen

Latindansen is hoofdzakelijk ontstaan in Latijns-Amerika en in het Caribische gebied. Vele zwarte slaven brachten hun eigen muziek en dansen mee en dat zorgde voor een mengelmoes van muziekstijlen. Spaanse, Portugese, Afrikaanse en Indiaanse muziek werden uitgewisseld. Ook de dansstijlen die eruit voortvloeiden hadden allemaal elementen uit die culturen.

Rond 1950 bereikt de latinsdansen de Amerikaanse danszalen. Cuba wordt ook wel gezien als hét land waar veel latindansen zijn ontstaan. De rumba was de eerste dans die buiten het eiland populair werd. Er ontstond veel belangstelling onder amateurs, voornamelijk voor de samba, jive, mambo en chachacha.

Wat voor stijldansen zijn er?

De geschiedenis van Latijns-Amerikaanse dansen

Bij ballroom dans je zeer dicht op je danspartner of anders op een kleine afstand van elkaar. De houding bij ballroom is strak en rechtop. De stijlen ballroomdansen zijn ten opzichte van de Latijns-Amerikaanse dansen wat meer statig. Hieronder zie je de internationale ballroom-stijldansen.

Quickstep: vlotte, gezellige en sociale dans > voorbeeld van quickstep-dans
Tango: met afwisselende slows en quicks en strakke, sensuele lijnen > voorbeeld van de tango
Engelse wals: rustige dans, ook wel bekend als de Langzame Wals > voorbeeld van de Engelse wals
Weense wals: rustige dans met enkel verplaatsingen linksom, rechtsom of op de plaats > voorbeeld van de Weense wals
(Slow) foxtrot: complete stijldans waarbij snel en langzaam elkaar afwisselen > voorbeeld van foxtrot-dans

Latijns-Amerikaanse dans (Latin)

De ‘Latin American’ dansen worden gekenmerkt door de vele heupbewegingen. Er wordt vaak gedanst op swingende, sensuele muziek. De 5 hoofdcategorieën binnen latin dancing vind je hieronder. Dit zijn de gestandaardiseerde dansen die je tijdens danswedstrijden terugziet.

– Chachacha: energieke dans met korte en snelle bewegingen, afkomstig uit Cuba > voorbeeld van de chachacha
– Rumba: een langzamere variant van de chachacha, afkomstig uit Cuba > voorbeeld van de rumba
– Jive snelle dans waar je veel uithoudingsvermogen voor nodig hebt, afkomstig uit de getto’s > voorbeeld van de jive
– Mambo: gelijk aan de langzame bolero, maar met complexere danspatronen > voorbeeld van mambo-dans
– Samba: swingende dans met veel heupbewegingen, sterk gerelateerd aan het Braziliaanse carnaval > voorbeeld van de samba
– Paso doble: dans waarbij het stierenvechten wordt uitgebeeld, met de man in de rol van stierenvechter > voorbeeld van paso doble

Wat is de moeilijkste stijldans?

De slow foxtrot is voor veel dansparen de moelijkste dans om te beoefenen. De slow foxtrot staat ook wel beter bekend als de slowfox of the Langzame Vos. Het ritme van de dans is langzaam en de bewegingen zijn vloeiend. Er wordt gedanst met verplichte dansfiguren.

De slowfox is een competitieve dans. Door de langzame stijl is het voor een jury makkelijk om de techniek nauwkeurig te beoordelen. Je moet dansen volgens bepaalde patronen. Je moet bijvoorbeeld op je hielen draaien op hoge hakken. De slowfox-dans hoort elegant en soepel te zijn. Dit betekent dat je van de ene vloeiende bewegingen overgaat naar de volgende vloeiende beweging.

Andere stijldansen voor gevorderden zijn vaak: chachacha, jive, Engelse wals. Ben je nieuw op het gebied van stijldansen? Bekijk dan het aanbod van je lokale dansschool. Dansscholen bieden beginnerslessen aan voor diverse soorten stijldansen. Kies een dans uit die bij jouw dansniveau en interesse past. Als je plezier hebt tijdens het dansen, dan merk je al gauw dat je wat ‘losser’ wordt. Jij danst niet meer als een ‘stijve hark’!

Dansschool voor stijldans

Kom ook stijldansen bij een dansschool bij jou in de buurt, want stijldansen is leuk! Dansen is goed voor je humeur, gezondheid én je maakt ook nog eens leuke vrienden tijdens de les. Je danst samen met een danspartner. Je hebt geen ervaring, talent of maatgevoel nodig… Een professionele dansleraar zorgt ervoor dat je alle pasjes en figuren onder de knie krijgt. Met stijldansen maak je even helemaal je hoofd leeg en het is ook nog gezellig!

Dansscholen bieden lessen aan voor beginners en gevorderden. Kinderen, tieners, studenten, volwassenen en echtparen… Iedereen is welkom! Bij traditionele stijldansen bestaat het danspaar uit een man en een vrouw. Natuurlijk mag je als vrouw bijvoorbeeld ook met een vrouw dansen. Bij stijldans is het wel zo dat traditioneel gezien de man degene is die de dans leidt, dus het is goed om af te spreken wie de dansleider is. Wil je je gracieus over de dansvloer bewegen tijdens of eigen bruiloft? Of misschien lijkt het je gewoon leuk om te dansen in een ballroom… Vind dan snel een geschikte dansschool in jouw omgeving en maak kennis met stijldansen, bijvoorbeeld via een cursus, workshop of proefles stijldansen. Voor je het weet dans je straks de tango, quickstep of Engelse wals!