Bij een dansles streetjazz combineer je twee dansstijlen: streetdance en jazz. De stoere moves van streetdance mix je hier met de techniek van jazz. Dansen op streetjazz doe je onder andere op popmuziek, maar ook op jazzmuziek. Je werkt tijdens de dansles aan je gevoel voor ritme, performance en improvisatie. Ook werk je aan je kracht en scherpe bewegingen, afgewisseld met passievolle moves.
Wanneer streetjazz precies is ontstaan, daar is nog enige onduidelijkheid over. De een zegt dat het in de jaren 80 is ontstaan, maar anderen menen dat de oorsprong van streetjazz terug te voeren is tot de jaren 70. Wel weten we dat het een vrij moderne dans is. Bij streetjazz combineer je twee populaire dansstijlen: streetdance en jazz. Deze twee aparte stijlen zijn ontstaan in verschillende tijdperken. In de 20ste eeuw weten streetdance en jazz elkaar echter toch te vinden. De opkomst van bigbands en alle media-aandacht in het Westen zorgde ervoor dat streetjazz snel aan populariteit won.
Streetdance is in de jaren 80 ontstaan in Harlem, New York. Het was een echte straatdans. Op straat, maar ook bij feestjes, zogenaamde ‘block parties’, parken, schoolpleinen en bij raves werd er veel gedanst. Deze locaties waren niet conventioneel, want voorheen danste men vooral in dansstudio’s. Streetjazz was dus echt een sociale gebeuren. Het kostte niets en dankzij de komst van de ghettoblaster had je ineens overal toegang tot muziek om op te dansen.
De discipline streetdance valt onder te verdelen in breakdancing, hiphop, popping, locking en house; eigenlijk alle typische dansen die op straat werden uitgevoerd. Er werd veel geïmproviseerd op hiphop en funkmuziek, maar ook electronic dance werd populair. Pas in de jaren 90 brak streetdance door in Europese landen. Je zag de bijbehorende hiphopcultuur steeds vaker terugkomen in videoclips, maar ook in het dagelijks leven. Je zag het terug in de kledingkeuze, maar ook in het straatbeeld. Graffiti sierden de muren en dj’s draaiden hiphop- en funkmuziek.
Jazzdance is feitelijk in West-Afrika ontstaan. Men danste geregeld om stoom af te blazen, maar ook om te strijden tegen onderdrukking. In de 15e eeuw kwamen Afrikaanse slaven aan in Amerika. Het maken van hun traditionele muziek was verboden, maar dansen was dan weer wel toegestaan. Met handen en voeten werd er dan alsnog muziek gemaakt.
Vanaf 1910 werd jazzmuziek populair in de Verenigde Staten. Swingende muziek was in onder de Afro-Amerikaanse bevolking. Vanaf de jaren 30 en 40 ontstond het moderne jazz. Elementen van moderne dans en ballet vermengden zich met jazz. Het swingtijdperk was aangebroken. De toch wel strenge regels van het klassieke ballet werden vaker overboord gegooid en de balzalen vulden zich steeds vaker met bigbands die swingende deuntjes speelden.