Dansles streetjazz

Bij een dansles streetjazz combineer je twee dansstijlen: streetdance en jazz. De stoere moves van streetdance mix je hier met de techniek van jazz. Dansen op streetjazz doe je onder andere op popmuziek, maar ook op jazzmuziek. Je werkt tijdens de dansles aan je gevoel voor ritme, performance en improvisatie. Ook werk je aan je kracht en scherpe bewegingen, afgewisseld met passievolle moves.

De geschiedenis van streetjazz

Wanneer streetjazz precies is ontstaan, daar is nog enige onduidelijkheid over. De een zegt dat het in de jaren 80 is ontstaan, maar anderen menen dat de oorsprong van streetjazz terug te voeren is tot de jaren 70. Wel weten we dat het een vrij moderne dans is. Bij streetjazz combineer je twee populaire dansstijlen: streetdance en jazz. Deze twee aparte stijlen zijn ontstaan in verschillende tijdperken. In de 20ste eeuw weten streetdance en jazz elkaar echter toch te vinden. De opkomst van bigbands en alle media-aandacht in het Westen zorgde ervoor dat streetjazz snel aan populariteit won.

Het ontstaan van streetdance

Streetdance is in de jaren 80 ontstaan in Harlem, New York. Het was een echte straatdans. Op straat, maar ook bij feestjes, zogenaamde ‘block parties’, parken, schoolpleinen en bij raves werd er veel gedanst. Deze locaties waren niet conventioneel, want voorheen danste men vooral in dansstudio’s. Streetjazz was dus echt een sociale gebeuren. Het kostte niets en dankzij de komst van de ghettoblaster had je ineens overal toegang tot muziek om op te dansen.

De discipline streetdance valt onder te verdelen in breakdancing, hiphop, popping, locking en house; eigenlijk alle typische dansen die op straat werden uitgevoerd. Er werd veel geïmproviseerd op hiphop en funkmuziek, maar ook electronic dance werd populair. Pas in de jaren 90 brak streetdance door in Europese landen. Je zag de bijbehorende hiphopcultuur steeds vaker terugkomen in videoclips, maar ook in het dagelijks leven. Je zag het terug in de kledingkeuze, maar ook in het straatbeeld. Graffiti sierden de muren en dj’s draaiden hiphop- en funkmuziek.

Het ontstaan van jazz

Jazzdance is feitelijk in West-Afrika ontstaan. Men danste geregeld om stoom af te blazen, maar ook om te strijden tegen onderdrukking. In de 15e eeuw kwamen Afrikaanse slaven aan in Amerika. Het maken van hun traditionele muziek was verboden, maar dansen was dan weer wel toegestaan. Met handen en voeten werd er dan alsnog muziek gemaakt.

Vanaf 1910 werd jazzmuziek populair in de Verenigde Staten. Swingende muziek was in onder de Afro-Amerikaanse bevolking. Vanaf de jaren 30 en 40 ontstond het moderne jazz. Elementen van moderne dans en ballet vermengden zich met jazz. Het swingtijdperk was aangebroken. De toch wel strenge regels van het klassieke ballet werden vaker overboord gegooid en de balzalen vulden zich steeds vaker met bigbands die swingende deuntjes speelden.

Voor wie is streetjazz geschikt?

Je kan streetjazz al volgen vanaf (ongeveer) 6 of 7 jaar. Dansscholen maken onderscheid in verschillende leeftijdscategorieën. Streetjazz is er voor iedereen die houdt van dansen op diverse muziekstijlen: pop, top 40, r&b, hiphop, dance en jazz. Het maakt dus niet uit of je op de basisschool zit of als je een tiener of volwassene bent: iedereen kan meedoen!

Zoek je een energieke dans waarbij je coole moves combineert met technieken uit de moderne jazz? Dan is streetjazz misschien wel iets voor jou. Bij deze high-energy-les krijg je het beste van beide werelden mee: de losse flow van streetdance én de sierlijke houding van jazz. Funky, ritmisch en hip! Benieuwd naar hoe streetjazz eruitziet? Bekijk dan deze video van een streetjazz-dansles.

Streetdance (of hiphop) is in het algemeen een goede dansstijl als je een beginnende danser bent. Bij streetdance heb je wel bepaalde danspassen, maar geniet je van veel vrijheid. Je bent vrij om je eigen interpretatie te geven aan een danspas. Geef je eigen, unieke draai aan een danspas en laat je stijl zien!

De basis bij streetjazz richt zich nog wat meer op de techniek. Jazz is van nature een echte ‘toneeldans’. Het is geschikt voor wie ook houdt van de lange lijnen. Er gaat veel aandacht uit naar de danstechniek en dat is handig als je blessures wil voorkomen. Je leert bijvoorbeeld wat de juiste danshouding is hoe je je voeten goed inrolt. Je maakt zo op een verantwoorde manier sprongen en draaien. Ook train je bij streetjazz je spieren door middel van grondoefeningen. Een sterke core is namelijk belangrijk bij het dansen. Maak snel kennis met deze gevarieerde dansstijl voor jong en oud!

Wat voor kleding aan bij streetjazz?

Er zijn geen vaste of verplichte kledingvoorschriften voor streetjazz. Wanneer je danslessen gaat volgen, dan zijn er wel kledingadviezen die we je kunnen meegeven. Draag bijvoorbeeld het volgende:

  • Zwarte danssneakers, voor extra demping en flexibiliteit (splitzool)
  • – Zwarte lederen jazzschoentjes met kleine hak en veters, voor kind tot 10 jaar
  • – Jazzpants of een zwarte dansbroek met rechte pijpen
  • – Een strakke top of nauwsluitend shirt

Goed om te weten: turnschoenen of schoenen met een gladde zool zijn vaak niet toegestaan. Dit heeft te maken met de slechte pasvorm en/of het gevaar op uitglijden. Bekijk de website van je lokale dansschool om te zien of er bepaalde kledingeisen zijn voor streetjazz. Twijfel je over wat voor schoenen je aan moet trekken? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de dansschool.

Dansschool voor streetjazz

Streetjazz is een populaire dansstijl bij jongens en meisjes, maar ook bij volwassenen. Bij streetjazz dans je namelijk op de nieuwste dansvideo’s op YouTube. Wie weet dans je straks wel op een leuke choreografie van Blackpink x Lady Gaga. Met je armen maak je strakke, zwierige combinaties, maar je maakt ook pirouettes en groovy sprongen. Samen met je dansgroep zet je een gave choreografie neer. Vind een dansschool in de buurt en doe mee met streetjazz-lessen!

De lessen streetjazz zijn vaak opgedeeld per leeftijdscategorie. Je hebt lessen voor de jeugd, tieners en volwassenen. Meedoen is vaak al mogelijk vanaf 6 à 7 jaar. Maak kennis met deze veelzijdige dansles; het beste van streetdance en (modern) jazz gecombineerd!